Kamień Paula Felsmanna po pięciu latach 21 maja 2012 r.

Odnalezienie pomnika Felsmana ("Odkryli na nowo 15 maja 2007 r.")

Kamień Paula Felsmanna

Paul Felsmann Gedankstein

Kamień pamiątkowy pamięci przewodniczącego bielawskiego Towarzystwa Sowiogórskiego (Eulen Gebiergs Verein), zmarłego w 1915 r.,Paula Felsmanna, postawiono na górze Maciek (Heidelberg) w dniu 21 maja 1921 r. Powojnie pomnik zrzucono z cokołu, a cokół rozebrano. Porzucony kamień przetrwał licem do ziemi, do 2007 r. Wtedy potwierdzono jego tożsamość, przez odwrócenie go przez grupę pracowników firmy " Wełna" i przekazano władzom miasta. Po pięciu latach, po długich dyskusjach, co do dalszych losów ...
Kamień pamiątkowy pamięci przewodniczącego bielawskiego Towarzystwa Sowiogórskiego (Eulen Gebiergs Verein), zmarłego w 1915 r.,Paula Felsmanna, postawiono na górze Maciek (Heidelberg) w dniu 21 maja 1921 r. Powojnie pomnik zrzucono z cokołu, a cokół rozebrano. Porzucony kamień przetrwał licem do ziemi, do 2007 r. Wtedy potwierdzono jego tożsamość, przez odwrócenie go przez grupę pracowników firmy " Wełna" i przekazano władzom miasta. Po pięciu latach, po długich dyskusjach, co do dalszych losów monumentu i lokalizacji jego ekspozycji, w dniu 21 maja 2012 r., dokładnie po 91 latach od pierwszego, ponownie dokonano jego odsłonięcia na skwerze przy ul. Piastowskiej, przed budynkiem byłej administracji, nieistniejących już, zakładów włókienniczych BZPB "Bielbaw".

Plakat informujący o ponownym odsłonięciu kamienia Felsmanna.
    Kamień Felsmanna czeka na ponowne odsłonięcie.