Wnętrze

Kościół Wniebowzięcia NMP

Katholische Kirche

Historia parafii i kościoła - : Kościół powstał między 1246 a 1270 rokiem. W roku 1525 wieś pozostała katolicka, ale kościół przejęli protestanci. Kościół był pod wezwaniem Świętego Mikołaja, do parafii należały Domaszowice. Według podania ludowego na tzw. Świętej Górce znajdował się klasztor, który przed rokiem 1656 w czasie wojny 30 letniej uległ spaleniu. Niestety brak jest danych źródłowych o klasztorze, niemniej na wzgórzu znajdują się fundamenty niezidentyfikowanej budowli i wkopane w ziemię ...
Historia parafii i kościoła - : Kościół powstał między 1246 a 1270 rokiem. W roku 1525 wieś pozostała katolicka, ale kościół przejęli protestanci. Kościół był pod wezwaniem Świętego Mikołaja, do parafii należały Domaszowice. Według podania ludowego na tzw. Świętej Górce znajdował się klasztor, który przed rokiem 1656 w czasie wojny 30 letniej uległ spaleniu. Niestety brak jest danych źródłowych o klasztorze, niemniej na wzgórzu znajdują się fundamenty niezidentyfikowanej budowli i wkopane w ziemię dębowe dyle. W roku 1676 polski biskup Jerzy Szustrowicz poświęcił nowo wybudowany drewniany kościół św. Mikołaja. Należał prawdopodobnie do największych drewnianych kościołów na Śląsku. Stojąca uprzednio wolno drewniana dzwonnica została włączona do nowego obiektu. W niedzielę 22 lutego 1927 kościół spłonął, podpalony przez Niemców. Do roku 1929 wybudowano nowy murowany z zachowaniem dawnego planu. Wg. .

Nowy kościół parafialny we Włochach.
    Włochy. Sklep Augusta Gawlitta, kościół, szkoła i wiatrak.