Widoki ze wzgórza

Wzgórze przy ul. Ceglanej

Stare Wysypisko, Wzgórze Ceglane

Wzgórze przy ulicy Ceglanej, to sztuczne utworzone wzniesienie przy ulicy Ceglanej.
Wzgórze ma kształt płaskiego kopca, rozdzielonego na dwie nierówne części. Wysokość względna wynosi 10-12 m, a najwyższy punkt znajduje się na wysokości 134 m n.p.m. Powierzchnia wzgórza wynosi 9,3 ha.
Wzgórze, w obecnej postaci, to zrekultywowane składowisko odpadów komunalnych Swojczyce, powstało ono w marcu 1975, w miejscu dawnego wyrobiska gliny i było jednym z kilku składowisk odpadów komunalnych we Wrocławiu, ...
Wzgórze, w obecnej postaci, to zrekultywowane składowisko odpadów komunalnych Swojczyce, powstało ono w marcu 1975, w miejscu dawnego wyrobiska gliny i było jednym z kilku składowisk odpadów komunalnych we Wrocławiu, jego eksploatacja rozpoczęła się po zamknięciu składowiska przy ulicy Bardzkiej, a zakończona została w roku 1995. Po zamknięciu składowiska odpadów komunalnych Swojczyce poddano go procesowi rekultywacji, który zakończył się w roku 1999. Obecnie teren wzgórza jest objęty zakazem wstępu.

Za Wikipedią:

Stare wysypisko przy ulicy Ceglanej widziane zza Widawy.