Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: Budynek znajdował się przy ul. Opolskiej, obok fabryki papier został znacznie przebudowany jeszcze przed II wś. Druga fotka: , widać to samo miejsce z charakterystyczną wieżą tutaj:
Budynek nr 66, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Opolska 66, tworze obiekt.
Widoki z wieży ratusza, Paczków
kitapczy: Najbardziej odmienny kształt w stosunku do zabudowy powojennej nosi kamienica nr 43, która wówczas była jednopiętrowa.
Korty tenisowe, ul. Katowicka, Opole
foxi: Dzisiaj rozpoczęto demontaż płotu wokół nieczynnych od dłuższego czasu kortów. Co będzie w tym miejscu ktoś wie ? Jakiś czas temu mówiono o budowie tu parkingu podobnie zlikwidowano kort przy Luboszyckiej - -
Hellrid: AB1929: Siegert Johann, Fleischermeister, Krappitz, Oppelner Straße 22. Pozostałe osoby z tym nazwiskiem były w tym samym budynku, jednak ciężko obecnie mi wskazać konkretną lokalizacje. Gdzieś na Opolskiej.
Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.

Ostatnio wyszukiwane hasła

rynek 37, rynek 45, Erdmannsdorf, traugutta 70 wrocław, ruska 46, traugutta wrocław, Kłosów, solny 5, bukow_10596616, bukó, buków, monopol, kowary folder, dzierzoniów ul. letnia, fabryka papieru Jelenia Góra, karpno kościół, maszyn, strzeleczki, jaworek górny, foka, wydr, skórcz, trzebieszowice, wałbrzych, luna park, kościół św. Henryka, Kuropatnik, luboszycka, kino kraków, Dębianka, różanka, zespół szkolno przedszkolny nr 16, sanger, zespół szkolno przedszkolny Wrocław nr 16, wrocław, gigant, gliwice, kino lwow, hotel europa Jelenia, zamość, trebnig, Lehmwasser, Lehmwasser M, Jaworów, klein tinz, szkola knurow, wrocław kosciol klemensa, Piszkowice, wiel, wrocław osobowice, wrocław różanka, Budynek_nr_27_d_szkola_szybowcowa_ul_Kreta_Jezow_Sudecki_, Kędzie, Hala stulecia przystanek, Kliniki politechnika, organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7

Elektrownia Marszowice

Elektrownię wodną w Marszowicach zbudowano w celu zasilania energią elektryczną zakładu przędzalni wełny przy ul.Stabłowickiej.

Obiekt usytuowany jest na rzece Bystrzycy w Marszowicach, jednym z osiedli dzielnicy Fabryczna. Elektrownię wodną w Marszowicach zbudowano jednocześnie z elektrownią wodną Stabłowice w celu zasilania energią elektryczną zakładu przędzalni wełny zlokalizowanego przy ul.Stabłowickiej153.
Okres budowy przypadł na lata 1920 - 1921. Inwestorem elektrowni był Scholler - właściciel przędzalni, jak również kilka innych firm z Wrocławia.
Zdjęcie nr 2

Piętrzenie na rzece Bystrzycy powstało poprzez zbudowanie jazu o konstrukcji palowo - kamiennej o długości korony 28,5m. Aby w pełni wykorzystać górski charakter rzeki objawiający się dużą zmiennością przepływu wody (od 2,25m3/s do 382m3/s )projektant zastosował dwie turbiny typu Francis o mocy 120 i 265kW
Wytwórcą turbin była firma Voith do dziś wiodący producent w branży hydroenergetycznej. Warto wspomnieć, że w ostatnich latach firma ta wyposażała w turbiny olbrzymie elektrownie wodne budowane w Brazylii, Argentynie i Chinach.
Generatory zostały wykonane zaś przez firmę Siemens-Schuckert dawnego potentata i prekursora w branży elektroenergetycznej.
Zdjęcie nr 4

Jako ciekawostkę podam, że w dokumentach z 1795 roku można znależć zapiski które mówią, iż wieś Marszowice posiada młyn wodny w którym pracują 4 koła młyńskie i tartak. Jak na tamte czasy sytuacja to zapewne normalna i często spotykana we wsiach i miasteczkach, które miały dostęp do rzeki.
Świadczy to jednak też o tym, że i elektrownia Marszowice, podobnie jak elektrownie Wrocław Południe oraz elektrownia Wrocław Północ bierze swoje korzenie ze starych młynów.
Zdjęcie nr 6

P.S. Za pomoc w stworzeniu tego artukułu dziękuję Tadeuszowi Błaszczakowi, osobie związanej od lat z elektrownią w Stabłowicach, gdzie pod okiem swojego taty poznawał tajemnice hydroenergetyki,był świadkiem kresu tejże elektrowni, a obecnie będąc wierny rodzinnej tradycji prowadzi elektrownię w Marszowicach.

MT.

/ / / / 2 /
Argestes | 2004-11-21 16:04:13
Podepnij zdjęcia elektrowni ze strony, to pozwoli osobą nieznającym tego miejsca je łatwiej odnaleść Jeszcze pare elektrowni zostało do opisania ;)
MT | 2004-11-21 16:11:09
Właśnie próbuję to zrobić, tak aby nic nie popsuć:-) Na resztę elektrowni też przyjdzie niedługo pora.