Pasieka figuralna

XX wiek
Istnieje częściowo

W miejscowości Dworek (Hoefel) koło Lwówka Śląskiego istniała jedna z najbardziej znanych pasiek figuralnych zwana "12 apostołów" - najstarsze ule pochodziły z XVIII wieku. Muzeum Przyrodnicze w Jeleniej Górze ma za ambicję odtworzenia tej pasieki. Poczatki zostały zrobione. Część uli jest zasiedlonych przez pszczoły (dosyć ostre o czym się "namacalnie" przekonałem!;-).
"Przed wojną za najciekawszą w Europie a także prawdopodobnie największą pasiekę składającą się z uli figuralnych uchodziło tzw. ...
"Przed wojną za najciekawszą w Europie a także prawdopodobnie największą pasiekę składającą się z uli figuralnych uchodziło tzw. "12 Apostołów" z miejscowości Dworek koło Lwówka Śląskiego . Tworzyło ją 20 uli przedstawiających prócz uczniów Jezusa m. in. młodą parę, strażników, kobiety w strojach ludowych. Najstarsze z uli pochodziły ponoć z XVII w. Pasieka nie była dziełem jednego rzeźbiarza, co łatwo rozpoznać po różnicach w przedstawianiu poszczególnych postaci. Jednak przed wojną w okolicach Lwówka Śl. powszechnie uważano, że jej twórcą był żyjący w XVIII w. miejscowy pszczelarz Gotfried Ueberschär. Figury były wydrążone w środku a otwór zasłonięty deską. Jeszcze przed wojną hodowano w nich pszczoły. "12 Apostołów" z Dworka szczęśliwie przetrwało zawieruchy wojen śląskich i napoleońskich. Niestety, po II wojnie światowej pasieka uległa rozproszeniu i częściowemu zniszczeniu. Zachowane ule trafiły do zbiorów kilku polskich muzeów (m. in. Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu - figura biskupa z niemowlęciem).
Przed kilku laty Muzeum Przyrodnicze w Jeleniej Górze postanowiło odtworzyć pasiekę z Dworka. Ule odtwarzane są tak, by możliwie najwierniej przypominały oryginały. Wykonawcą uli jest pan Mieczysław Grabuńczyk." - wiadomości z tablicy informacyjnej przy pasiece, obok Muzeum Przyrodniczego w Cieplicach.

Słoneczny ul.
    Czołowa "postać" pasieki. Ul w kształcie niedźwiedzia.